Wednesday, 29 February 2012

Money or Health ?

Assalamualaikum...

Hello peeps,
Secara tiba-tiba aku terpanggil untuk berceloteh pada pagi-pagi buta ni haaa... why ? because i was like daaaaa... i'm not sleepy... and daaaaaaa i just have my hot white coffee and i can't sleep...
Selepas berjalan tak tentu arah dalam bilik ni, muncul mentol depan kepala (i means i've got some ideas !) HeeHeeHeeHee... pasal apakah ? Tutorial make-up ? Ouhhh tidak sama berkali-kali. -.- '

Korang prefer yang mana satu ? Duit atau kesihatan ? A simple question but need a lots of time to think and put an answer on it kannn ? Haaaaaa... aku pon blurr masa fikir benda ni tadi, tapi hotak aku direct teros dengan yakin dan penuh semangat jawab KESIHATAN. sebab aku fikir kesihatan menjamin kehidupan. Tapi lepas sedetik lebih aku undur masa jawapan aku tu.. Hemmm, duit pon penting jugak sebab kalau takde duit macam mana nak pergi klinik bagai kan... Tapi aku takkan berpatah seribbu terhadap jawapan asal aku tadi. HeeHeeHee ^^

Jom berfikir sembilan saat. Kenapa sembilan? Sebab aku suka sembilan. HeeHeeHeeHee.. As for me, kesihatan lebih penting. Kalau kita tengok orang dulu-II, mereka takde pon duit nak beli ubat. sebab they all tak payah nak jumpa doktor dan tak payah nak berhabess duit bayar bil hospital dan klinik. How do they get to manage their health? Pemakanan ! Zaman dulu takde Kepci, Mekdi, Pizza, dan etc... hanya ada ulam dan non fast food. Sekarang, pada zaman ipad ipad, iphone iphone, tab tab ni duit penting sebab kos sokong diri sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat tinggi. haaaa, mencabar tak mencabar ? * sambil teguk nesvita sepeket *No Money No Talk ! Seriously ? Ouhhhh... dengan makanan cepat @ fast food, memang laa senang penyakit datang bertimpa-timpa. Aku pon makan jugak tapi tak banyak okayyy... padahal kalau boleh nak bantai sepakgethi hari-hari bigmac setiap ketika mountain dew setiap detik. tu diaaaaa... Gelojoh tak hengat waktu dating.

Maka di sini, menunjukkan pemakanan yang baik memberi hasil kutipan kesihatan yang baik. So, pemakanan yang macam mana dapat menjamin taraf kesihatan tu ? Well, sudah tentu lahh makanan yang seimbang ! Tinggi dengan karbohidrat, protein dan sedikit lemak. Banyak kan buah-buahan juga sayur-sayuran. Pentingkan kualiti bukan kuantiti. Ambil makanan sedikit tapi penuh dengan khasiat. Tak susah kann ? Simply simple my dear fella ! HeeHeeHeeHee... So, hamek masa untuk relaks, minum secawan Nescafe untuk memulakan hari anda. Chewahhh. promote Nescafe !
# ayat lintang langgang tunggang pukang #


Thanks sweetheart for drop by here. Have a nice day peeps. 
p/s: pemakanan yang baik menentukan tahap kesihatan yang baik. wink.

4 comments:

Hafizin Jamil said...

nikmat kesihatan tak de nilai harga

Jefry Dewangga said...

Assalamualaikum Bismillah Alhamdulillah | Wah wah pge pge dah posting nih, rajin amat ya....? hehehehe

Trima kasih, jgan lupa kunjungi balik ya on Kiamat

Alhamdulillah Wassalamualaikum.

Jefry Dewangga said...

Assalamualaikum Bismillah Alhamdulillah | I was suport you...? Hehehehe | Alhamdulillah Wassalamualaikum.

lisa said...

lagi satu, jangan makan atau minum yang manis sangat. hehe sekali sekala xpe :)