Friday, 25 May 2012

♥Traditional♥ ---> part 1

Assalamualaikum...

Hello people,
Gilosss berdebu blog aku sehhh ! seriously dah lama tak buka blog sebab buat-buat sibuk dengan aktiviti harian. *ini serious. Actually, dalam otak ni rasa macam nak update pasal rasa ketidakpuasan hati, kesakitan hati, kesunyian hati, semua nya pasal hatilah. Tapi, I'm not gonna mengamuk tak tentu arah kat blog tercinta ni. So, I'm gonna update about something that used to be my favorite games when I was a little kiddo. And I'm totally miss that time a lots. I miss my childhood friends, the backgrounds, the feeling of being a little kiddo. Be manja-manja with semua orang. Ahakksss !

So, have you ever heard about batu seremban, ting ting, galah panjang, konda kondi, sembunyi-sembunyi, kejar-kejar, choop tiang, zero lobang tikus (betol lah kot ) and etc. This idea comes out after my friends and I spent time talking about our childhood memory. Surprisingly, we're played the same games even we're comes from different country. Nama permainan jepp yang laen. HAHAHA.

Aku dulu memang suka giloss maen menatang ni semua masa tecik-tecik dulu tau. Paling best is maen kejar-kejar, siap ada lagu before nak tentukan siapa yang kejar siapa. Tau tak maen kejar-kejar tu apa? Alaa... macam police entry tu. Selalu jadi penjahat tapi kesian kat pak polis sebab tak mampu nak kejar anak dara yang ligat berlari ni haaa. ( sekarang dah pancit okeh. demm ! -.- '. ) 

macam ni lah maen kejar-kejar dulu. menjamin stamina yang kuat hingga ke tua ! 
Then, masa zaman sekolah rendah-rendah lagi rendang, aku suka maen choop tiang/jaga tiang before masuk kelas. sebab selalu datang awal ke sekolah tau. ( i'm such a nice gal kan ? -.- ' ). Pasto siap bertitik-titik peluh betina keluar. Tapi syok gilosss. Paling lawak, siap angkat kain nak lari. Jadah betol ! HEHEHE.

haaa.. macam nilah maen choop-choop tiang tu.
Pasto masa lepas dah habes exam UPSR, cikgu takmo kasi cuti tau ! suka suruh kami tunggu kat sekolah. Eishhh ! memang tak suka tau. BOSAN, tapi untuk menghilangkan perasaan bosan yang berganda-ganda dalam benak hati, ktorang maen batu seremban. Kenapa batu seremban ? Lu pikir lah sendiri der -.- '. Sambil duduk dengan sesopan dan se-ayu yang mungkin baling-baling batu, lambung-lambung batu, tangkap itu batu. HAHAHA.

kalau ada orang kacau masa maen, baling je dengan batu ni. the end. -.- '
Selain dari batu seremban ni, satu lagi yang seangkatan dengan beliau ialah ceper atau tutup botol. Aku terer bab memesongkan ceper ni. Sanggup tau hamek tutup botol kicap tu sebab nak maen menatang ni.

jentik sama dia. jyeahhh !
Lagi satu games yang aku suka maen even masa tu bulan puasa is rounders. Macam softball gitu. Fuhhh ! maen sebelah rumah jiran, then terpecahkan tingkap. Well, it's OKAY ! itu kawan aku punyer keje. Aku plak  pergi lambung kayu sampai terkena gigi anak orang. Then dengan selamba muka tak bersalah aku jerit "aku dah cakap jangan duk situ kann. padan muka kau !" then mak dia datang. Aku apa lagi, pecut lari masuk rumah laa. *tipu.

Banyak lagi kenangan masa zaman hidung berhingus dulu. Banyak sangat yang nak di kongsi kan dengan korang yang sudi menjengah, menterjah, membaca, merobek, mengkorek blog usang yang naif lagi noob ni. Mungkin ada part dua. Nak kongsi aktiviti yang budak sekarang takde dan tak mungkin ada. Apakah ? Jengjengjeng -.- ' .

Kotak Hati: mata dah layu dan kuyu. good night people.

2 comments:

Onitsuka_hana said...

hana suka maian. tapi galah panjang tu hana xreti main. serabut

!~ Dolly Auliya ~! said...

@Onitsuka_hana seronok tau. ^^