Wednesday, 12 September 2012

6 Soalan Imam Ghazali

Assalamualaikum.

To be short, and aku jenis yang tak reti nak buat intro yang super power. Aku terus kan dengan apa yag aku nak kongsi. In sha Allah berguna untuk semua. Smile :)

Suatu hari, ketika Imam al-Ghazali berkumpul bersama dengan anak-anak muridnya, lalu beliau bertanyakan beberapa soalan.

Soalan Pertama : Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini ?
Murid - muridnya menjawab " ibu bapa, orang tua, guru, kawan dan sahabat ". Imam al-Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan itu benar, tetapi yang paling dekat dengan kita adalah " MATI ". Allah SWT berfirman di dalam surah Ali Imran ayat 185, maksudnya : " Tiap - tiap yang bernyawa akan merasai mati ".

Soalan Kedua : Apakah yang paling jauh dengan kita di duna ini ?
Murid - muridnya menjawab, " bulan, bintang dan matahari ". Lalu Imam al-Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang mereka berikan adalah benar, tetapi yang paling benar ialah " MASA LALU ". Walau dengan apa cara sekalipun, kita tidak dapat kembali ke masa-masa yang telah lalu.

Soalan Ketiga : Apakah yang paling besar di dunia ini ?
Murid - muridnya menjawab " bukit, gunung dan bumi ". Imam al-Ghazali membenarkan jawapan tersebut tetapi katanya, yang paling besar dari yang ada di dunia ini adalah " NAFSU ". Firman Allah SWT di dalam surah al-A'raf ayat 179 yang bermaksud : " Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk isi Neraka Jahanam, kebanyakan jin dan manusia, mereka mempunyai mata (tetapi) tidak digunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah) dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak digunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah) ". Maka kita seharusnya lebih berhati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu membawa kita ke Neraka Jahanam.

Soalan Keempat : Apakah yang paling berat di dunia ini ?
Murid-muridnya menjawab " besi dan gajah ". Kata Imam al-Ghazali, semua adalah benar, tetapi yang paling berat adalah " MEMEGANG AMANAH ". Di dalam surah al-Ahzab ayat 72 Allah SWT berfirman maksudnya : " Sesungguhnya Kami telah menawarkan amanat kepada langit, bumi dan gunung-ganang; tetapi semuanya enggan untuk memikul amanat itu dan mereka khuatir tidak dapat melaksanakannya (berat), lalu manusia pun memikul amanah itu. (Ingatlah) sesungguhnya tabiat manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pula membuat perkara-perkara yang tidak patut dikerjakan ".

Soalan Kelima : Apakah yang paling ringan di dunia ini ?
Murud-muridnya menjawab " kapas, angin, debu dan dedaun ". Semua itu adala benar kata Imam al-Ghazali, tetapi yang paling ringan di dunia ini adalah " MENINGGALKAN SOLAT ". Gara-gara sibuk bekerja, tidak cukup masa, komitmen duniawi maka kita meninggalkan solat. " Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat; dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk ". Surah al-Baqarah ayat 45.

Soalan Keenam : Apakah yang paling tajam di dunia ini ?
Murid-muridnya menjawab dengan serentak " pedang ". Benar kata Imam al-Ghazali tetapi yang paling tajam adalah " LIDAH MANUSIA ". Kerana dengan lidah, manusia selalunya terlepas cakap sehingga menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri bahkan merosakkan diri sendiri.

Wallahu a'lam.

ps: semoga kita dapat bermuhasabah diri.
Jazakallah Khair.

2 comments:

Anonymous said...

sama-samalah kita muhasabah diri. Insyallah :)

!~ Dolly Auliya ~! said...

rara nasiha : in sha Allah :)